gastrofaza vol.1

Otwieramy nowy dział na naszym blogu. W kąciku kulinarnym będziemy zamieszczać nasze skromne przepisy na proste ale smaczne potrawy, zaczynamy od banalnych ale przepysznych kapuśnaiczków:)!

Przepis:

Potrzebujemy:

-1 opakowanie gotowego surowego ciasta francuskiego

– ok 20 dag kiszonej kapusty

– ok 25 dag pieczarek

-mała cebula

-1 jajko, 1 żółtko

-1 łyżka bułki tartej

-sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy kapustę, po ugotowaniu odsączamy i drobno kroimy.  W innym naczyniu smażymy starte na dużym tarle pieczarki wraz z drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy. Kapustę mieszamy wraz z pieczarkami dodajemy 1 jajko i bułkę tartą aby otrzymać dobrą gęstą konsystencję. Ciasto dzielimy na 8 równych prostokątów nakładamy na nie nadzienie i składamy na pół, dobrze zlepiamy. Na blache kładziemy pergamin na nim układamy nasze kapuśnaiczki, które należy teraz posmarować żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 min.

Smacznego!

by: olga

Advertisements

komentarzy 5 to “gastrofaza vol.1”

  1. Dla kogo banalny, dla tego banalny.. 😉

  2. Wygląda pysznie! Spróbuję upichcić i ja 🙂

    Pozdrawiam!

  3. …przed sesją moje przygotowywanie posiłków wygląda niestety nieco inaczej:
    -otworzyć „lodziarkę”
    -znaleźć słoik (jeśli nie zamarzł, uff będzie szybciej ;P)
    -odgrzać
    -szamać…

    …gratis 3 godziny „rozmów niekontrolowanych”. co by nie było, że studenci w czasie sesji się alienują 😀

  4. wyglądają smakowicie i są proste w przygotowaniu będzie trzeba spróbować je zrobić 🙂

  5. Wyglądają bosko, więc pewnie jeszcze lepiej smakują 😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: